Østers

Skaldyr og østers

Limfjorden og Vesterhavet er skatkamre med delikatesser i verdensklasse. Har du endnu ikke smagt de udsøgte limfjordsøsters eller taskekrabber, har du en gastronomisk oplevelse til gode!

Østers

Mange østerselskere anser de danske limfjordsøsters som verdens bedste. På grund af den lave vandtemperatur og kombinationen af fersk- og saltvand vokser Limfjordens bestand så langsomt, at østersene opnår en ganske særlig smag og konsistens, som har gjort de flade, runde skaller til en efterspurgt spise i hele verden. Denne type af østers smager mindre af salt og er langt mere karakterfuld og fast i kødet end sine artsfæller. Den store gennemstrøm af vand og føde, som filtreres i østersen giver den unikke smag. Derfor er det også med rette, at flere kalder Limfjordens østers for verdens bedste. 

Tidligere var Limfjordens østers kun forundt de få. Alle landets østers tilhørte kongen, og blev man fanget i at indsamle kongens østers, kvitterede han med dødsstraf. Sådan er det heldigvis ikke længere! I dag må du plukke østers til eget forbrug. 

Du kan selv indsamle østers i Limfjorden (husk waders og vandkikkert!), men vær opmærksom på, at der er tider på året, som er bedre end andre. Sæsonen går fra september til april. Tag en kyndig vejleder med og vær altid opmærksom på kun at smage på de helt friske østers! 

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse om indsamling af østers og muslinger samt finde eventuelle advarsler. 

Du kan nyde din østers på forskellige måder. Det er en speciel oplevelse at smage på råvaren, så snart den er kommet op af vandet. Lirk de to skaller fra hinanden med en østerskniv og gå ombord i en frisk smagsoplevelse. Du kan også tilberede den over bål eller på grill. Det er vigtigt, at grillen har en meget høj varme, og at man åbner sine østers inden, de bliver lagt på risten. Tilsæt fx en smule hvidløgssmør, et par dråber hvid balsamicoeddike og hakkede løg, eller gratiner dine østers med en lækker ost, som er revet til fine stykker. Velbekomme! 

Igen i år afholdes Oyster Tropht Week i uge 42. Følg med på Enjoy Limfjordens hjemmeside for mere information. 

Østers på menuen

Du kan være heldig at finde de lokale limfjordsøsters på menukortet hos Nørre Vosborg, Pavillonen og Under Klippen

Muslinger

Hvem elsker ikke en god portion Moules Frites? 

Limfjorden er noget af verdens bedste muslingevand, og her kan du finde limfjordsmuslingerne, som er karakteriseret ved en blålig skal (de yngre er mere brunlige) udenpå og et lag af perlemor på indersiden. 

Husk kun at spise friske muslinger. Efter kogning skal de muslinger, som ikke åbner sig, kasseres.

Se Louise Lorangs opskrift "Muslinger med øl og æble" i Enjoy Limfjordens madmagasin (side 45).  

Rejer

Gå på fangst i Limfjordens udsøgte skatkammer af fjordrejer, som af mange betragtes som noget af det ypperste inden for skaldyr. Rejen har en fin smag og konsistens. 

Der arrangeres igen i år skaldyrssafari, hvor fjordrejer og krabber er på menuen. 

Hold øje med Handbjerg Marinas hjemmeside for mere information. 

Krabber

De små kriblende væsener på fjordbunden er sjove at lege med for de små. Fang krabber på Handbjerg Marina - kvas en blåmusling og sæt lidt af kødet på en krabbestang og den ud i vandet - så er der madpakke til krabberne! Du kan leje krabbestænger m.m. i grejbanken på Handbjerg Marina. Hvert år i juli arrangeres der Krabbefestival for børn og deres familier på marinaen. Hold øje med Handbjerg Marinas hjemmeside for mere information. 

Taskekrabber

I den lille by Fjand mellem Vesterhavet og Nissum Fjord driver Margrete Moore virksomheden Fish & Moore, hvorfra hun sælger de rødbrune taskekrabber engros til hele landet. 

"Kødet fra taskekrabber er en fantastisk delikat spise, helt på højde med hummer, men til en brøkdel af prisen", fortæller Margrete. Hun har gjort det til sin specialitet at anvende både det hvide kød i krabbekløerne og det brune kød fra kroppen. Ifølge Margrete er taskekrabber lækre, bæredygtige, miljøvenlige og reducerer madspild. 

Taskekrabberne køber hun af fiskerne, når de kommer ind fra Vesterhavet, og de øvrige fisk, som hun også tilbereder i sin restaurant Sommerfisk, hentes på den lokale fiskeauktion i Thorsminde. 

Højsæsonen for danske taskekrabber er fra juli til december, hvis vejret spiller med. Vandtemperaturen afgør kvaliteten og mængden af taskekrabber. 

Se opskriften på Margretes taskekrabbe-salat i Enjoy Limfjordens madmagasin (side 21).

Besøg også Margretes hjemmeside, hvor du bl.a. kan se hende dyste mod James Price i tilberedningen af taskekrabber. 

Guidede ture

Østerssafari og skaldyrssafarier på Handbjerg Marina - lær hvordan, du selv fanger eller indsamler, åbner og tilbereder de friske råvarer. Turenen inkluderer lån af waders og andet udstyr samt selskab af en naturguide. Med andre ord inviteres du til en gastronomisk oplevelse i særklasse - som både er for den vante østersspiser og den madinteresserede nybegynder. Det sker, når marinaen afholder østers- og skaldyrssafari. Følg med på Handbjerg Marinas hjemmeside for mere information. 

Del denne side