Stubbergård Sø

Fortællevandring på Pilgrimsruten

Årets Fortællevandring på Pilgrimsruten finder sted pinsesøndag den 20. maj 2018

Turen starter i Sevel, hvor byens ældste historie blev skrevet med jætteskrift. Skriftens kraftige linier og mægtige sving kan endnu den dag i dag granskes i form af brede banker, flade sletter og dybe dalstrøg, som tilsammen danner grundlaget for områdets afvekslende og skønne natur. Blinkende søer og glimtende vandløb ligger spredt ud over egnen og virker som sølvbelægning på de ældgamle initialer.

Området blev skabt da isen, ved afslutningen af sidste istid, trak sig tilbage. De store smeltevandsstrømme efterlod de store søer som en perlerække i landskabet, og efterhånden som vandet sank opstod et vadested som, i datidens sprog, blev kaldt Søfel (vadested=fel). Det er denne betegnelse, som senere ændrede sig til navnet Sevel.

Sidst på Fortællevandringen kommer vi til Stubber Kloster. Historisk set har området ved Stubbergård Sø været et attraktivt sted at slå sig ned, og der har levet mennesker siden stenalderen.

Der er et rigt fugle- og dyreliv omkring søen, og på din vandring rundt på Mosestien, hvor du i øvrigt går på en brolagt sti tværs over mosen, møder du bl.a. Sortehusene, som er to små stråtækte huse, som tidligere har tjent som bådhuse for søens fiskere. 

Langt ude i søen på en lille halvø ligger resterne af Stubber Kloster. Der er en ganske særlig stemning over Stubber Kloster. Ord som enkelthed, afsondrethed og ensomhed præger stedet. Der står en enlig klosterbygning tilbage, som er bevaret i dag. Den har engang været en del af et større firefløjet anlæg og en del højere end i dag. Faktisk er det i dag kælderbygningen vi ser.

Klostret nævnes første gang i 1268 som Claustrum Tubbetorp og har formentlig tilhørt Benediktinerordenen. Efter Reformationen i 1536 blev klostret overtaget af kronen og forlenet til Ivar Juel. På det tidspunkt overtog han også 12 nonner, og det forlyder, at allerede få år efter var både kloster og kirke stærkt forfaldne. Ruinen er åbent for publikum, og det er en dejlig gåtur derud.

Program

Tur 1 (6 km)
04:15: Start fra Sevel Hallens parkeringsplads med turleder Christian Hjorth, som er tidligere skoleinspektør og fugleekspert. Vi går ud fra Sevel By, forbi kirken og videre ud over sportspladsen frem til Stubbergårdvej. Herfra følger vi private stier ned forbi Helle Sø, krydser senere Søgårdvej og følger Jattrupvej frem til første stop.

05:00: Vi ser solen stå op ud over sydenden af Flyndersø. Til lyden af blid harmonikaspil synger vi sammen solen op. Vi fortsætter hen over markstier til Præstegårdsstien, som vi følger til Sevel Camping. På denne del af turen fortæller Christian Hjorth om stiens tilblivelse samt fuglelivet i det fredede egekrat.

06:30: Morgenmad i samlingsteltet på Sevel Camping. Her er der mulighed for tilskutning af nye vandrer.

Tur 2 (14 km)
07:30 Start fra Sevel Camping med turleder Preben Christensen. Vi går bag om Sevel Hallen, krydser Vesterled frem til Skoletoften, som vi følger rundt til Djeldvej. Vi fortsætter langs Djeldvej frem til Hustedvej, som vi drejer ud ad og følger frem til Hvejnkjærvej. Undervejs på Hustedvej/Hvejnkjærvej får vi nogle fantastiske udsyn over marker og gravhøje.

08:30: Vi når frem til Sevel Øko, hvor vi vises rundt på den økologiske gård og får smagsprøver fra Thise Mejeri. Der bliver mulighed for at bestille bl.a. hjemmelavede pølser og økologisk kød (frost) i butikken til levering kl. 15.00 på Sevel Hallens parkeringsplads.

09.30: Vi fortsætter fra Sevel Øko ud ad Skovhusvej frem til Djeldvej, og kort efter drejer vi ned ad Svendshedevej og går frem til Hedegårdvej, som vi følger frem Nautrupvej. Vi følger Nautrupvej ca. 200 meter og kommer ad markstier frem til Nautrupvej 39, som vi går forbi, hvorefter vi kommer frem til den skiltede rute ved Stubbergård Sø. Vi følger ruten frem til Stubber Kloster, hvor forfatter Lars Frederiksen venter på os, og fortæller historien om Stubber Kloster og nonnerne, som boede her.

11:30: Frokost på parkeringspladsen ved Mosestiens start.

13:00: Vi fortsætter ad Mosestien og når via Søgårdvej og Stubbergårdvej frem til smeltevandslugten Gjæven, som vi følger frem til trapperne og op til Harrilds Bakke, hvor vi hører historier og skrøner om området og de første beboere. Via Skrænten når vi frem til Tingstedet i Sevel og Sevel Kirke.

14:00 Haderup-Karup Gospelkor synger for os i Sevel Kirke. Efter koncerten mødes vi i samlingsteltet på campingpladsen til en kop kaffe og kage, inden vi slutter dagen af.

15:00-15:30: Tak for i dag!

Pris: kr. 395 pr. person inkl. fuld forplejning

Tilmelding skal ske via dette link efter først til mølle-princippet

Del denne side