Gratis glæder i naturen

Gratis glæder i den vestjyske natur! Mangler du inspiration til at få det maksimale ud af den vestjyske natur, har vi her samlet en lille guide til dig. Hvad enten du vil krydre din egen snaps, opleve det vilde dyreliv eller udnytte Limfjordens goder, får du her et par tips til, hvor og hvornår dette er muligt.

Krydderurter – snaps:

I områdets skove og heder kan du finde mange forskellige krydderurter såsom porse og timian. De fleste af disse kan du finde fra start marts og helt frem til slutningen af oktober. Påsketid er porsetid. Du kan lave en himmelsk snaps til påskefrokosten af porsens små rakler. Porsesnapsen er god at lave for begyndere: medbring et syltetøjsglas og en smagsneutral alkohol – fx. Svendborg Klar, Brøndums Klar eller en mildt smagende vodka. Planten blomstrer i foråret og kan f.eks. findes i Husby Klitplantage.

Du kan finde krydderurter i området omkring Stubbergård Sø, Skånsø, Flyndersø, Klosterheden, Nørre Vosborg Hede og Borbjerg Plantage.

Udover krydderurter kan du også finde lyng og bær, f.eks. blåbær, tyttebær og enebær. Disse kan du finde på Nørre Vosborg Hede og Sønder Vosborg Hede.

Limfjordsøsters:

Limfjordsøsters er en meget eftertragtet spise takket være den specielle smag, som de har fået fra den lavvandede fjord. Østers i Limfjorden vokser langsommere end under sydligere himmelstrøg, hvilket giver dem en mere fyldig smag. Du kan indsamle disse østers i marts måned, og derefter skal du vente til starten af september til slutningen af oktober, før de igen er gode. For at samle dem anbefaler vi, at du tager til Limfjorden nær Handbjerg Marina. Her kan du også leje udstyr til indsamlingen.

Blåvandsmuslinger og krabber:

Høst Limfjordens rigdom og lækkerier! Bevæbnet med spande og net er der mulighed for at indsamle krabber og blåmuslinger, så der er masser af delikate råvarer til en velsmagende aftensmad. Grillede blåmuslinger er en lækker vestjysk ret til en lun sommeraften. Blåmuslinger kan samles i marts måned og derefter først fra starten af september til slutningen af oktober. Krabberne kan fanges året rundt i den nærmeste havn eller ved stranden. Du har mulighed for at leje udstyr ved Handbjerg Marina.

Rastefuglesafari:

Mød rastende fugle på forårstræk ved Nissum Fjord i marts måned, hvor du både kan opleve vadefugle og gæs i store flokke. Her hviler de sig og fylder deres depoter, så de er klar til at trække nordpå for at nå deres yngleområder. Husk kikkert og gummistøvler.

Gæs:

Gæssene fouragerer bag digerne ved Vedersø Klit og Vest Stadil Fjord på deres træk mod hhv. nord og syd. I marts kan du opleve titusindvis af gæs, ænder og vadefugle, der søger føde og raster sidst på vinteren og i foråret ved de vestjyske fjorde.

Hugormesafari:

Hugormen, der er fredet i den danske natur, lever som regel i områder med lyng, klit, heder og åbne skovområder. Den kan især opleves langs den jyske vestkyst, og fra marts til oktober kan du tage på hugormesafari i f.eks. Husby Plantage.

Bæver:

I 1999 kom seks bæverfamilier til Klosterheden. I dag er der over 200 bævere i Klosterheden, og det er et af de få steder i Danmark, man kan se bævere leve frit. Tag på udkig i skoven og se om du kan finde sporene efter dem i nærheden af Møllesøen. Ønsker du at opleve bæveren i aktion, skal du komme om natten, da bæveren er et natdyr. Den bedste tid på året at spotte bæveren er hen på foråret og i løbet af september.

Træd i kronhjortens fodspor:

Kronhjorten kaster sit gamle gevir hen på foråret. Den skal sætte et nyt og større gevir op, som skal være klar til brunstperioden i september. Tag på tur i de områder, hvor hjortene har deres vante gang – og prøv om I kan finde nogle kastestænger. Fra observationspladsen i Vind kan man være heldig at se store flokke af krondyr. Du finder pladsen på Råstedvej mellem Råsted og Vind. 

Nattergalen:

Nattergalen er kendt for sin flotte sang. Du kan finde den i den danske natur fra starten af maj til slutningen af juni. Der er ikke mange, der ved, hvordan nattergalen ser ud, men hvis du vil opleve fuglen, kan vi vil anbefale et besøg ved Borbjerg Møllesø og Hellegård Ådal-vådområdet.

Svampejagt:

Du kan finde spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk at der også er mange giftige svampe - spis derfor aldrig svampe, du ikke kender. Vil du på svampejagt, kan vi anbefale: Husby Klitplantage, Ulfborg Plantage, Vestre Plantage, Skovlund Plantage og Klosterheden.

Fuglekig – trækfugle:

Fra starten af september til slutningen af oktober trækker de fleste fugle sydpå. Dette kan du enten se i en skov nær dig, eller du kan tage ud og opleve det i en af områdets plantager: Husby Klitplantage, Stråsø Plantage, Ndr. Feldborg Plantage og Klosterheden.

Hjortebrøl:

Fra starten af september til midten af oktober går hjortene i brunst. Dette kan høres i f.eks. Ndr. Feldborg Plantage, Stråsø Plantage og Klosterheden. Hør hjorten brøle i denne video.

Salamandere, fugle og mus på Skovlund:

Tag ungerne med til Skovlund og se, hvad der svømmer, kravler og flyver rundt i området. Er der mus? Er der liv i vandhullerne? Og hvad siger fuglene? Medbring gummistøvler, fangstketsjer og forfriskninger.

Ting til julepynten:

Når vi nærmer os julen, er der intet så hyggeligt som at pynte juletræet eller lave juledekorationer. I de mange forskellige skove er der grankogler og mos i flere farver, der frit kan tages med hjem. I kan eksempelvis finde dette i én af plantagerne: Borbjerg Plantage, Skovlund Plantage, Vestre Plantage og Ulfborg Plantage.

Natur

Del denne side

Hør skovens konge brøle