Husby Klitplantage Ruten - Bunker

Historien

Foto: VisitHolstebro

Frederik d. 7. havde indflydelse på Husby Klitplantage

I klitplantagen i det vestligste Danmark kan man skue ud over storheden, og man kan føle sig lille midt i det udstrakte landskab.

Plantagens historie startede med en historisk vandring. Her gik fire gæve klitbønder, der i 1856 snørede vandreskoene og gik hele vejen til kongen for at klage sognets nød: Husby var ved at drukne. Ikke i Vesterhavets ellers så glubske bølger, men i sand. Sandflugt har været en problematik, der har præget området og livet her i mange generationer. Helt tilbage i 1500-tallet forbød kongen, at man fjernede vegetation fra området. Alle planter kunne være med til at holde på det flyvske sand. Men i 1856 blev det alligevel for meget. Markerne sandede til, og Husby Sogn ville snart dækkes til. Sandet nåede nu allerede op i bunker foran kirken.

Heldigvis var kongen, som på dette tidspunkt hed Frederik d. 7., lydhør over for bøndernes problemer. Han gav dem endda en sjat rejsepenge, så de i det mindste ikke skulle gå hele vejen tilbage igen, og i 1858 ankom den første klitplantør, Drewsen, til Husby. Det blev startskuddet til Husby Klitplantage og dermed enden på den voldsomme sandflugt. 

Du kan opleve Husby Klitplantage på en 15 km vandretur i den rå og uberørte vestjyske natur.