Naturen ved Husby Klitplantage Ruten

Naturen

Foto: VisitHolstebro

Den vestjyske natur venter på dig med klitter, skov og hede med udsøgte udsigter

Husby Klitplantage, som ligger i Naturpark Nissum Fjord, fremstår i dag med en meget varieret natur, med mange forskellige træsorter og levesteder for mange forskellige planter og dyr. Du kan være heldig at møde både hugorme og rådyr på din vandretur i plantagen, og om efteråret kan du høre, når krondyrene er i brunst. Du kan også samle svampe og nyde synet af de mange fugle, som holder til i området om sommeren. 

Sanddynerne gør, at en vandretur på Husby Klitplantage Ruten foregår i et meget kuperet terræn. Områdets natur giver vandreren mulighed for både at opleve skov, hav, fjord, klitter og klithede inden for få kilometers vandring. 

Landskaberne langs den vestjyske kyst i området er storslåede. Sandede heder med plantager og parabelklitter er kendetegn her. Parabelklitter er et imponerende syn. De hesteskoformede klitter har "arme", der peger mod vindretningen. Armene på den største klit er ca. 1,4 km lange og ca. 1 km bred! I hulrummet mellem armene ligger "Gryden". Parabelklitten er opstået ved, at der er gået hul på klitvegetationen, og vinden har blæst sandet væk fra klitten. Fortsætter vinden, begynder det midterste af klitten at vandre ind i landet. Det sker, fordi sandet fra indersiden aflejres i læsiden af klitten. I "Gryden" kan man se, at vinden har blæst sandet væk helt ned til grundvandsspejlet. Fra toppen af ”Marens Maw” (Marens mave) er udsigten over det vilde Vesterhav, den roligere Nissum Fjord og Husby Klitplantage intet mindre end fremragende.

Det var i mange år ulovligt at ødelægge klitvegetationen, men i midten af 1850'erne var der en slem sandflugt, og da sandet nærmede sig Husby Kirke, indvilgede Kongen i at tilplante området. 

Du kan blive klogere på landskaberne ved at besøge Geopark Vestjyllands hjemmeside.