Husby Klitplantage Ruten - ruten

Ruten

Foto: VisitHolstebro

Husby Klitplantage Ruten - fra fjordhavn, gennem skov og klitter til badesø. Udforsk den rå og utæmmede natur i Vestjylland.

Vandreruten i Husby Klitplantage strækker sig over 15 kilometer, og man kan naturligvis starte sin tur et hvilket som helst sted. Anbefalingen er dog, at man starter ved Helmklink Havn (Hagevej 205, 6990 Ulfborg). I det hyggelige miljø med små fjordbåde fisker de lokale i Nissum Fjord. Her er madpakkehus, legeplads og toiletter samt informationer om området og vandreruten. Herfra går man videre forbi en branddam til Spidsbjerg Strand og til Marens Maw, hvor turen kan kortes af til ni kilometer ved at gå mod nord. 

Ved Spidsbjerg Strand mødes man af informationstavler, toiletter og muligheden for en afstikker til Vesterhavet.

Turen fortsætter sydpå gennem klitterne og skyttegrave til en bunker fra Anden Verdenskrig. Under krigen besluttede Adolf Hitler, at hele Atlanterhavskysten fra Norge til Spanien skulle befæstes. Derfor påbegyndte han et omfattende kystforsvar med 8000 betonkonstruktioner, hvoraf ca. 2000 var egentlige bunkere. Bunkeren i Husby Klitplantage er en af disse. Den er gemt væk, gravet ned i de yderste klitrækker, hvor vinden har blotlagt bunkerens top. Den store betonkolos er et vidnesbyrd om krigen lige midt i det storslåede klitlandskab ved Vestkysten. Du kan kravle op på den kolde og rå bunker, men vær forsigtig, for nogle steder titter armeringsjern frem fra den underjordiske betonklods. 

Herfra går turen syd på ad Raketvejen, som er den gamle redningsvej. 

Der er lavet en sti via et udsigtspunkt og gennem klitterne ned til et sted, hvor du kan få et glimt af Vesterhavet. Herfra går stien mod øst ind til Marens Maw. Stedet fik sit navn, da to lokale mænd stod og kiggede på højen, hvorefter den ene udbryder: Det ligner Marens Maw! Hun var en gravid kvinde, de kendte. Her er informationstavler om området nedenfor trappen, der fører op til højens top. Snyd ikke dig selv for den enestående udsigt over hele området fra toppen! 

Fra højen kan du mod syd se parabelklitter, som vandrer. Ved Græmvej er der informationstavle om Græm Klint, hvor du kan lave en afstikker mere ved at gå mod vest. Ellers følger du ruten mod øst til Skavemosen - i daglig tale "Badesøen", hvor du kan nyde udsigten over den stille sø midt i skoven og finde informationstavler, borde og bænke samt toiletter. 

Videre østpå kommer du gennem et skovområde og de store vandrende klitter fortsætter ind i landskabet her. Nord for Husby Klitplantage kan du gøre stop ved Fjand Gårdbutik, som har åbent det meste af året. 

Den sidste del af ruten går gennem et sommerhusområde og slutter af med at gå ned ad bakken med udsigten over Nissum Fjord retur til Helmklink Havn. 

Obs. i perioden fra 1. november til 1. april er toiletterne på ruten lukkede. 

Kort over ruten og video
Friluftsguiden finder du et kort over ruten, som hedder "Husby Klitplantage vandrerute". 

Certificeringen
At vandreruten er certificeret som "Premiumweg" af Deutsches Wanderinstitut betyder, at ruten opfylder de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. I alt 550 ruter i 9 europæiske lande er certificeret. Heraf findes to i Danmark (to mere indvies inden for den nærmeste fremtid). Vandreruten i Husby Klitplantage er den eneste på den danske vestkyst, som har fået certificeringen. 

Læs mere på denne tyske side.

Om projektet
Projektet har som formål at skabe en vandrerute, som vil kunne tiltrække både lokale turister og vandrere langvejsfra og undervejs formidle viden om geosites i Geopark Vestjylland og Naturpark Nissum Fjord.  

Projektet er et samarbejde mellem Naturpark Nissum Fjord, Holstebro Kommune, Naturstyrelsen Vestjylland og Geopark Vestjylland. Ruten er en del af de projekter, som medgår til at få Geopark Vestjylland endeligt godkendt som UNESCO Global Geopark. Desuden er vandreruten med til at styrke Holstebro Kommunes position som Danmarks bedste vandredestination.