Ryde

Ryde

Landskabet omkring Ryde huser et slot fra 1867, en bavnehøj samt en spændende plantage

Rydhave Slot knejser stolt med sine tårne og spir lige ved ved landevejen mellem Holstebro og Vinderup, og nævnes første gang i 1300 tallet. Her er B&B med dejlige værelser, for de modige! For Slotsspøgelset, den hellige Birgitta, skal efter sigende spøge den dag i dag. En del af slottets bygninger fungerer i dag som ungdomsskole.

Jyllands vestligste bøgeskov finder man også her, og i skoven er der afmærkede stier, man kan vandre ad. En af de smukke stier fører frem til en af 2. verdenskrigs interessante monumenter - en nedgravet våbenhule (lager), som de lokale modstandsfolk brugte til opbevaring af nedkastede våben og ammunition fra de allierede, inden våbene blev ompakket og på cykel fragtet videre til andre modstandsfolk.

Videre mod Ryde kommer man igennem smeltevandsdalen Hellegård Ådal og Galleri Sønderbygård og derefter videre mod Store Ryde Mølle som er en blandt mange møller, som gennem tiden har udnyttet vandets kraft her i smeltevandsdalen. Møllen er i dag privatejet. Hellegård Ådal er kendt for sine mange nattergale, og i sæsonnen arrangeres flere nattergaleture i ådalen.

I Ryde by ligger en af landets ældste romanske kirker fra 1100 tallet med bl.a. flere kalkmalerier. Fra Ryde når man nemt op til Ryde Bavnehøj, som med sine 90 meter er egnens højeste punkt. En bavnehøj er et højtliggende sted, hvorfra et bål kan ses milevidt omkring, så folk nemt kunne kaldes sammen ved fjendtligheder. Defor ses der også adskillige gravhøje i området. I Ryde Plantage er der en P-plads ved Stendisvej. Herfra udgår to vandreruter i plantagen, som hver leder en igennem både mose og lyng, og hvor man kan opleve den helt specielle flora som trives her.

Del denne side

Rydhave Slot

Som det ser ud i dag

Vaabenhulen