Østers gourmet i Holstebro

Østers

Foto: VisitHolstebro

Limfjorden og Vesterhavet er skatkamre med delikatesser i verdensklasse. 

Har du endnu ikke smagt de udsøgte limfjordsøsters eller taskekrabber, har du en gastronomisk oplevelse til gode i den maritime plukselvmark!

Mange østerselskere anser de danske limfjordsøsters som verdens bedste.

På grund af den lave vandtemperatur og kombinationen af fersk- og saltvand vokser Limfjordens bestand så langsomt, at østersene opnår en ganske særlig smag og konsistens, som har gjort de flade, runde skaller til en efterspurgt spise i hele verden. Denne type af østers smager mindre af salt og er langt mere karakterfuld og fast i kødet end sine artsfæller. Den store gennemstrøm af vand og føde, som filtreres i østersen giver den unikke smag. Derfor er det også med rette, at flere kalder Limfjordens østers for verdens bedste. 

Tidligere var Limfjordens østers kun forundt de få. Alle landets østers tilhørte kongen, og blev man fanget i at indsamle kongens østers, kvitterede han med dødsstraf. Sådan er det heldigvis ikke længere! I dag må du plukke østers til eget forbrug. 

Du kan selv indsamle østers i Limfjorden (husk waders og vandkikkert!), men vær opmærksom på, at der er tider på året, som er bedre end andre. Sæsonen går fra september til april. Tag en kyndig vejleder med og vær altid opmærksom på kun at smage på de helt friske østers! 

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse om indsamling af østers og muslinger samt finde eventuelle advarsler. 

Du kan nyde din østers på forskellige måder. Det er en speciel oplevelse at smage på råvaren, så snart den er kommet op af vandet. Lirk de to skaller fra hinanden med en østerskniv og gå ombord i en frisk smagsoplevelse. Du kan også tilberede den over bål eller på grill. Det er vigtigt, at grillen har en meget høj varme, og at man åbner sine østers inden, de bliver lagt på risten. Tilsæt fx en smule hvidløgssmør, et par dråber hvid balsamicoeddike og hakkede løg, eller gratiner dine østers med en lækker ost, som er revet til fine stykker. Velbekomme!