Stubbergård Sø og Stubber Kloster

Naturskønt område med sø og klosterruin

Historisk set har området ved Stubbergård Sø været et attraktivt sted at slå sig ned, og der har levet mennesker siden stenalderen. Der er et rigt fugle- og dyreliv omkring søen, og på din vandring rundt på Mosestien, hvor du i øvrigt går på en brolagt sti tværs over mosen, møder du bl.a. sortehusene, som er to små stråtækte huse, som tidligere har tjent som bådhuse for søens fiskere. Inde i husene kan du læse meget mere om søen og området.

Langt ude i søen på en lille halvø ligger resterne af Stubber Kloster. Der er en ganske særlig stemning over Stubber Kloster. Ord som enkelthed, afsondrethed og ensomhed præger stedet. Der står en enlig klosterbygning tilbage, som er bevaret i dag. Den har engang været en del af et større firefløjet anlæg og en del højere end i dag. Faktisk er det i dag kælderbygningen vi ser. Klostret nævnes første gang i 1268 som Claustrum Tubbetorp og har formentlig tilhørt Benediktinerordenen. Efter Reformationen i 1536 blev klostret overtaget af kronen og forlenet til Ivar Juel. På det tidspunkt overtog han også 12 nonner, og det forlyder at allerede få år efter var både kloster og kirke stærkt forfaldne.

Ruinen er åbent for publikum, og der er en dejlig gåtur derud. Her er vandreruter, både for den øvede vandrer og for børn og personer i kørestole.

Stubbergård Sø ligger på Søgårdvej, og man kører ind ad en længere grusvej, som munder ud ved hedens start. Her er både P-pladser, toiletter, borde og bænke. To stier starter ud fra parkeringspladsen. ”Mosestien” er en 1,7 km handicapvenlig sti, som går gennem mosen ved den nordlige ende af Stubbergård Sø, mens den anden tur rundt om søen er på 14 km og kræver gode lægmuskler i det kuperede terræn.

Del denne side